Maatwerk in logistieke oplossingen

+31(0)76 587 80 61

Een standaard logistieke oplossing, is dat eigenlijk wel een oplossing?

Veel bedrijven zoeken voor hun logistieke vraagstukken een oplossing. Deze oplossingen vind je meestal wel, maar die zijn dan niet specifiek bedacht voor jouw probleem. Dit zijn de standaard oplossingen die als hapklare brokken worden aangeboden in folders, catalogussen, in winkels, op internet, enz. Deze oplossingen zijn dus niet specifiek gemaakt voor jouw proces. De vraag is of dit dus wel echt je probleem oplost, of alleen maskeert.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat standaard precies is wat je nodig hebt. Dan is dat alleen maar mooi en handig natuurlijk. Maar in 90% van de gevallen voldoet standaard niet of niet helemaal.

Het gevolg van standaard oplossingen.

Het gevolg is dan ook meestal dat je je (logistieke) proces moet aanpassen aan de standaard oplossingen die worden aangeboden. Dat is eigenlijk de omgekeerde wereld. Je hebt veel moeite gestopt en bent lang bezig geweest om de processen passend te maken zodat je het meest efficiënt en prettigst werkt. Dan is het natuurlijk raar dat je het proces weer helemaal moet veranderen omdat je een standaard oplossing kiest.

Waarom kiest met dan voor standaard en niet voor maatwerk.

De keuze tussen standaard en maatwerk is meestal het gevolg van de prijs. Meestal is een standaard oplossing goedkoper en dat is natuurlijk logisch. Deze worden namelijk in bulk gemaakt waardoor men inkoopvoordeel behaalt. Daarnaast worden de ontwikkelingskosten over de bulk uitgesmeerd en zijn daardoor bijna te verwaarlozen.

Dit is natuurlijk niet het geval allemaal bij maatwerk oplossingen. Die hebben geen bulk inkoopvoordeel en worden de ontwikkelingskosten helemaal of gedeeltelijk verrekend in de prijs van één productierun van een verhoudingsgewijs “klein” aantal producten.

Maatwerk is vaak uiteindelijk goedkoper

Maatwerk oplossingen houden rekening met de huidige processen binnen de bedrijfsuitvoering. Daarom hoef je geen processen te herzien of te veranderen. De kosten om een proces binnen je bedrijf te veranderen (wat meestal ook nog eens op weerstand stuit) kunnen enorm zijn, maar worden niet altijd direct gezien. Daarnaast is al het denkwerk, overleg en uittesten van de voor je bedrijf geoptimaliseerde processen eigenlijk voor niets geweest. Hierdoor kunnen maatwerk oplossingen uiteindelijk relatief gezien veel goedkoper zijn.

Santbergen Rolcontainers levert zowel maatwerk als standaard logistieke oplossingen

90% van de door Santbergen Rolcontainers gemaakte logistieke oplossingen zijn maatwerk, dit omdat wij vinden dat de oplossing zich moet aanpassen aan het proces en niet andersom. Heeft u inmiddels al gekozen voor een standaard oplossing en past deze niet of niet helemaal bij uw logistieke proces dan kunnen we deze aanpassen (modificeren) zodat deze beter of zelfs optimaal is.

Natuurlijk bieden wij ook de standaard logistiek oplossingen aan, dit omdat soms ook echt niet meer nodig is om uw probleem te verhelpen.

Wil je meer weten of een wil je afspraak maken met een van onze adviseurs? Zodat zij samen met u gaan kijken op welke manier onze op maat gemaakte, modificatie of standaard logistieke oplossingen u kunnen helpen. Bel of mail dan met: Joost Roelen of Eric Stadhouders

Een standaard logistieke oplossing, is dat eigenlijk wel een oplossing? 1

Dit is geschreven door onze adviseur Eric Stadhouders

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met hem op!

Heb je een vraag

vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op

    Santbergen Rolcontainers