Maatwerk in logistieke oplossingen

+31(0)76 587 80 61

Veilig en duurzaam werken met rolcontainers

Bij het werken met rolcontainers is het verstandig om de risico’s goed in kaart te brengen. Denk hierbij aan de juiste gewenste en vereiste specificaties, een veilige werkhouding, de juiste belading en het onderhoud en de reparatie van rolcontainers. 

1. De juiste gewenste en vereiste specificaties

Wenst u nieuwe rolcontainers aan te schaffen, dan kunt u een standaard model kiezen of u laat een model volledig op maat produceren. Denk daarbij onder meer aan onderstaande:

 • Het formaat van de wielen, de samenstelling ervan, het gewenste loopvlak en welke lagering;
 • De rolcontainer wel of niet geremd;
 • Wel of geen handgrepen en zo ja, welke maatvoering en positie;
 • Het vereiste maximale draagvermogen van de rolcontainer;
 • Wel of geen spanbanden nodig en zo ja welke;
 • Een vaste constructie, demonteerbaar of nestbaar.

2. Een veilige werkhouding

Bij het veilig werken met een rolcontainer hoort ook zeker een juiste werkhouding. Een rolcontainer duwen is vaak beter dan trekken: zo worden je schouders ontlast en is het veel minder vermoeiend. Met een goede werkhouding voorkom je op lange termijn vervelende rugklachten en kun je vervelende blessures voorkomen.

3. Juiste belading

Rolcontainers beschikken over een maximaal draagvermogen. Let erop dat het gewicht niet overschreden wordt, om de veiligheid tijdens het transport te kunnen garanderen. Ook is het van belang dat de zware producten onderop liggen en dat er afspraken gemaakt zijn over de maximale stapelhoogte. Producten blijven daarnaast goed op hun plaats door het gebruik van spanbanden.

4. Onderhoud en reparatie

Om de levensduur en optimale veiligheid van een rolcontainer aanzienlijk te verlengen, is regelmatig onderhoud van groot belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onderhoudsbeurt voor de wielen en remmen. Daarnaast is het belangrijk om zodra noodzakelijk reparaties uit te (laten) voeren, zodat uw rolcontainers weer veilig en functioneel ingezet kunnen worden.

Samenvattend: zet het juiste model rolcontainer in, gebruik deze op een goede ergonomische manier en zorg voor regelmatig onderhoud en reparatie. Zo kunnen rolcontainers veilig en duurzaam worden ingezet.

Bovenstaande zal resulteren in:

 • Verhoging van efficiency
 • Gezond blijven van uw personeel, dus kostenbesparend in ziekteverzuim
 • Levensduur van de rolcontainers wordt aanzienlijk verlengd, dus verlaging investeringskosten voor nieuwe rolcontainers
Veilig en duurzaam werken met rolcontainers 1

Dit is geschreven door onze adviseur Joost Roelen

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met hem op!

offerte aanvragen

vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op

  Santbergen Rolcontainers